Bo. Nu. Då: Bostadsfrågor och svar under 99 år

-
Bo Nu Då Webb
se fler bilder
Bostadskriser är inget nytt. Större delen av 1900- och 2000-talen har präglats av bristen på bostäder. Utställningen Bo. Nu. Då: Bostadsfrågor och svar under 99 år tar ett helhetsgrepp på en av samtidens mest brännande frågor: Bostadskrisen.

Bostadsfrågan är en av samtidens mest omdiskuterade frågor. Bo. Nu. Då: Bostadsfrågor och svar under 99 år skildrar problem och lösningar på bostadskriser från 1917 till idag och vidare in i framtiden. Utställningen blickar också framåt och samlar de allra senaste försöken att hitta lösningar i vår egen samtid. Utställningen öppnar 16 april 2016.

År 1964 stod 150 000 personer stod i bostadskö i Stockholm, idag är det 500 000. Under 1900-talet har flera olika mediciner prövats för att skapa bra boende för alla i Sverige. Några frågor som ställs är: Vad gjorde politikerna 1931 när Sverige hade Europas sämsta bostadsstandard? Hur gick debatten förr – och vilka var argumentet? Vem bestämde då och vem bestämmer idag?

– Efter den här utställningen ska man känna att det går att förändra, det går att tänka nytt, det går att göra saker, säger Dan Hallemar, projektledare för utställningen Bo.Nu. Då: bostadsfrågor och svar under 99 år.

Bonudå Utställning 800
Bild överst t.v. Erlanderhuset eller Dragspelshuset ritat av Henning Orlander. där dåvarande statsministern, Tage Erlander bodde. Foto: Anders Fredriksén. Under t.v. Stödboendet Bandhagshemmet, foto: Matti Östling/ArkDes. Bild t.h.: KomBo, koncept för modernt kollektivboende framtaget av Järntorget och Utopia Arkitekter. Visionsbild: Utopia Arkitekter.

I utställningen visas exempel på arkitektoniska och designmässiga svar på bostadskriser genom tiderna, mycket är baserat på material ur ArkDes rika samlingar. Här kan du bland annat se hus formade som stjärnor i Gröndal 1946, villor staplade på höjden i Göteborg 1960, tillfälliga nödbostäder i Stockholm 1917. Men här finns också exempel på de allra senaste förslagen på bostadslösningar i vår samtid, till exempel Snabba hus i Högdalen.

Curator: Dan Hallemar.
Utställningsarkitekter: Spridd
Grafisk formgivning: Futurniture

Se fyra bostadshistorier som är med i utställningen


800 kvadratmeter. Anna och Tony bytte sin tvårumslägenhet och stressen i storstan mot en stor gammal skola på landsbygden. Målet är att jobba mindre, ta bort transportsträckorna och minska vardagens logistik.

Familjehotellet. På 1950-talet var Berit ensamstående akademiker med en treårig dotter. Av sin chef fick hon tips om det nybyggda familjehotellet i Hässelby, med restaurang, daghem, mataffär och frisör.
Andrahand. Conny, Frida och Xander har flyttat sju gånger på tre år. Nu hyr de en liten tvåa i en förort till Stockholm för 12 000 kronor i månaden. Tre månader till får de bo kvar.

Nytt land. I maj 2014 flydde Mutaz från Syrien. Det har varit svårt att hitta någonstans att bo och kunna börja livet här. Genom sin mentor har han nu hittat en lägenhet i Växjö som han delar med sin bror och två kompisar.

Under hela 2016 arbetar ArkDes med bostadsfrågor under Bo. Nu. Då – på olika ställen i landet – via olika kanaler. Läs mer om Bo. Nu. Då. och vilka aktiviteter som kommer att ske»