I blickfånget

foto från ArkDes samlingar

-
Cg Rosenberg
se fler bilder
Förlängd utställningstid! Constructing Worlds har vandrat vidare, men det svenska tillägget till utställningen kommer att visas hela sommaren. ArkDes har Sveriges största samling av arkitekturfotografi med närmre 600 000 bilder. I utställningen I blickfånget lyfter vi på locket till en svensk kulturskatt med bilder från några av svensk arkitekturhistorias främsta fotografer. Många aldrig tidigare visade.

I det svenska tillägget ”I blickfånget – foto från ArkDes samlingar” visas verk ur samlingarna, oftast fotografernas originalkopior. Det svenska urvalet som presenteras sträcker sig tidsmässigt från Stockholmsutställningen 1930 fram till Sveriges landskapsarkitekters mönstring 1989. Bland urvalet finns bland annat CG Rosenbergs fotografier av Eskilstuna badhus som visades på MOMA redan 1932. Här finns även bilder från Sune Sundahls fantastiska samling med närmare 195 000 bilder bestående av glasplåtar och hasselbladsfilm som ArkDes mottog på 1980-talet. För Sundahl var det självklart att människor skulle finnas med på bilden, byggnader är ju till för dem.

I utställningen kan besökaren se Kerstin Bernhards bilder från Hotell Malmen på 1950-talet, där arkitekturen av Georg Varhelyi och Carl-Axel Acking fått agera fond. 

Övriga medverkande fotografer är Gustaf Cronquist, PålNils Nilsson, Anna Riwkin-Brick, Jan Olsson, Lennart Olsson och Sven Westerlund. Det är nio fotografers tolkningar av skilda motiv som förhoppningsvis kan inspirera betraktaren till egna utflykter och insikter i arkitekturens värld.

– Fotografier har sedan ArkDes bildades varit en viktig grund för att sprida kunskap om svensk arkitektur. Det känns därför jättekul att vi kan lyfta fram och visa publiken den unika skatt som finns i våra samlingar, säger Karin Åberg Waern, Tf. publik chef på ArkDes.

Bakgrund:

ArkDes fotosamling har sin tyngdpunkt i den svenska modernismen, här skildras 1900-talets byggnadskonst som den formats av arkitekter och samlingen är den största i sitt slag i Sverige. Materialet har till stor del kommit som donationer från arkitekter eller arkitektkontor i Sverige genom aktiva insamlingsinsatser, men även fotografer och institutioner har bidragit till samlingen som idag består av ca 600 000 fotografier. Samlingen innehåller negativ, diabilder, originalkopior och en liten del digitalt originalfoto. Mer än 15 000 av våra fotosamlingar är idag sökbara genom plattformen digitaltmuseum.se