Pepparkakshus 2015

– Fri entré

-
Ark Des Peppark Webb
I år är det 25-årsjubileum för ArkDes pepparkakshusutställning. Kom till Arkitektur- och designcentrum på Skeppsholmen i Stockholm och titta på de fantastiska bidragen. Eller gå in här på webben och se de fina husen från hela landet. ArkDes pepparkakshusutställning är gratis och öppen för alla. Välkommen till en annorlunda och väldoftande arkitekturutställning!

Vid besöket

Skolor och förskolor kan förbereda sitt besök genom att läsa information i länk till vänster. Övriga besökare är välkomna direkt in i utställningssalen och behöver varken anmäla sig i kassan eller stå i kö.

Året tema är ”Ny lya – bo på nya sätt”

Fler och fler människor vill ha någonstans att bo i våra städer, det börjar bli trångt. Därför måste vi bygga bostäder på helt nya platser och på helt nya sätt. Friheten att tolka temat har som vanligt obegränsad. Hundratals barn, unga, proffs har lyft fram sin skaparlust och med hjälp av pepparkaksdeg designat nya boendeformer som tidigare känts omöjliga.

Sverigebaket

Nytt för i år är webbtävlingen Sverigebaket där alla i landet har deltagit och bakat på samma tema.
– På ett väldoftande, lekfullt men ändå seriöst sätt låter vi alla bagare tolka kring en viktig fråga. Barn, unga och vuxnas skapelser visas sida vid sida utan hierarkisk indelning, säger Karin Åberg Wearn, tf. Publik chef ArkDes.

Rösta

Se året samtliga pepparkakshus på bild i länken till höger. Var med och rösta på din favorit!

Collage Pepparkakor
Foto: Matti Östling

Tävlingskategorier

Tävlande delas in i kategorierna: 
  • Arkitekter, formgivare och bagare
  • Upp till 12 år
  • Alla andra som bakar

Dessutom delar Skanska ut specialpriset Årets konstruktion till en skolklass.

Juryn
En jury utser två vinnare i varje kategori, en bland de digitala bidragen och en bland de som finns fysiskt på plats på ArkDes. Pris går även till publikens favorit där allmänheten mellan den 2 och 17 december kan rösta antingen på plats på Skeppsholmen eller via webben www.arkdes.se

Juryn består av:

Jens Fager, formgivare
Donya Absi, Sveriges yngsta mästerkock 2015 i TV4.
Sara Aasum Hultberg, årets konditor 2014
Dan Hallemar, arkitekt och journalist, ArkDes
Alexandra Lauren, Skanska

Prisutdelning och utställning
Lördagen den 19 december kl. 13.30 är det prisutdelning. Alla bidrag kommer att ställas ut på ArkDes mellan 2 december – 10 januari. Fri entré till prisutdelning och utställning.

Undrar du över något?

För frågor maila Arkdes

I samarbete med:

Skanska Logo