Pepparkakshus 2016

-
Arkdes Pepparkakshus Bild 800x600
I årets pepparkakshusutställning avslöjas bagarnas HEMligheter. På ArkDes kan du besöka en annorlunda och väldoftande utställning med fantasifulla pepparkakshus. Se ocskå alla fantastiska bidrag i Sverigebaket på Arkdes.se.

Nu är vinnarna i ArkDes årliga pepparkakstävling korade. Tack alla som var med och bakade – ni ger oss hopp om en framtid där det verkligen finns nya sätt att bo på.

Se vilka som vann här »

Pepparkakshusen ställs ut på ArkDes 1 december – 8 januari.

Årets tema är HEMligheter.  I bostadens vinklar och vrår speglas våra mest personliga och egensinniga HEMligheter. Alla bagare har uppmanats att med hjälp av pepparkaksdeg designa sina innersta hemligheter och hemliga boendeformer. Friheten att tolka temat är som vanligt obegränsad. I webbtävlingen Sverigebaket har bagare i landet bakat på samma tema. 

En jury har utsett två vinnare i varje kategori, en av de digitala bidragen och en av de utställda på ArkDes. Juryn har bedömt bidragen utifrån kriterierna färg och form, ätbar kvalitet, konstruktion och hur verket svarade mot temat. Pris går även till publikens favorit där allmänheten har röstat.

Enligt tävlingsreglerna får husets bottenplatta vara högst 50x50 cm. Bakverket får inte gå utanför dessa mått i någon del och ska endast innehålla ätbara ingredienser. Bottenplattan behöver dock inte vara ätbar.

De tävlande delas in i kategorierna:
• Arkitekter, formgivare och bagare
• Upp till 12 år
• Alla andra som bakar

Juryn består av:
Gabriel di Grado, årets bagare 2015
Bea Szenfeld, modedesigner
Liz Agneskog, arkitekt på Utopia
Kerstin Brunnberg, journalist och f.d. överintendent på ArkDes

Skolbesök
Förskolor och skolklasser är välkomna att besöka pepparkakshusutställningen på egen hand med sin lärare. Ingen föranmälan krävs. Värdar tar emot er när ni kommer hit.

  • Det finns klädskåp där ytterkläder och stora väskor kan låsas in. Det finns också en obevakad garderob i foajén. 
  • När ni har hängt av er kläderna ställer ni er i kön in till utställningssalen.
  • Våra värdar introducerar alla grupper till pepparkakshusutställningen och visar in till den. När det är många grupper/skolklasser samtidigt kan det bli kö. Fråga våra värdar om du undrar över något.
  • Vid sjösidans entré på plan 1 finns ett matsäcksrum med stolar och bord där ni kan äta matsäck. Ingen förtäring är tillåten i utställningssalarna.
  • Vänligen visa hänsyn till övriga besökare. Läraren ansvarar för sin klass under besöket.

Öppettider kring jul, nyår och trettondag jul.

Huvudsponsor

Esny Endast Loggo Färg (1)