Upp i vind

Léonie Geisendorf Arkitektur

-
Lola
se fler bilder
Sista chansen – endast ett fåtal  dagar kvar av utställningen om en av vår tids mest kompromisslösa och nyskapande arkitekter. Utställningen pågår till 31 augusti.

Välkommen in i arkitekten Léonie Geisendorfs vardagsrum. Som Le Corbusiers främsta arvtagare i Sverige har hon haft en framträdande roll som arkitekt, lärare och tongivande röst i stadsbyggnadsdebatten. Få arkitekter har varit lika kompromisslösa med form och funktionalitet som polskfödda Léonie Geisendorf. Hennes byggnader – oavsett om det rör sig om tiovåningshus eller villor– kännetecknas av en särskild omsorg om detaljer, atmosfär och en förståelse inför livet i rummen hon gestaltar. Hela tiden med människan i fokus, eller som hon själv säger ”Ett hus med folk i, det är vackert!”. Tillsammans utgör hennes produktion några av de finaste exemplen på svensk efterkrigsarkitektur.

Tolkning av vardagsrummet

Den nyproducerade utställningen är skapad som en tolkning av Léonie Geisendorfs eget vardagsrum och visar ett urval av hennes projekt och byggnader, med fokus på Stockholmsområdet. Här visas bland annat den internationellt uppmärksammade ”Yrkesskolan för huslig utbildning och sömnad”, det vill säga S:t Görans Gymnasium på Kungsholmen från 1961. Kanske den tydligaste arvtagaren till Le Corbusiers utopiska modernism. Dessutom visas det populära radhusområdet längs Riksrådsvägen i Bagarmossen från 1956 och två villor i Djursholm. Alla tre är exempel på arkitektur som återspeglar sin samtid men som i högsta grad lever och befolkas, utvecklas och används av nya generationer människor

Studiebesök till byggnader

Utställningen bjuder in till samtal om arkitektur genom att uppmärksamma ett urval av byggda och icke byggda projekt. I samband härmed genomförs flera studiebesök till byggnader utförda av Léonie Geisendorf och seminarier kring aktuella frågor utifrån hennes projekt. Ett särtryck med artiklar och fördjupningsmaterial kring Léonie Geisendorfs arkitektur publicerad i samarbete med tidskriften Arkitektur fungerar som katalog.

Curator/projektledning: Tove Dumon-Wallsten/Testbedstudio arkitekter. Sakkunnig: Charlie Gullström. Utställningsarkitektur: Testbedstudio arkitekter. I samarbete med: Svenska bostäder, KTH och tidskriften Arkitektur. Fotografier av : Åke Eson Lindman, Mikael Olson, Sune Sundahl, Matti Östling mfl.