Fotoböcker - boktips från bibblan

Boktips

Bland alla böcker om arkitektur i ArkDes bibliotek finns en särskild avdelning som handlar om bilderna av husen, arkitekturfotografi. Böckerna växlar i storlek, pappret kan vara matt eller blankt, och sättet att fotografera växlar, både med tiden och mellan fotografer. Inget är givet, ett hus kan avbildas på många olika sätt: som nybyggt, efter många års användning, med sin omgivande miljö, i detaljer, med och utan människor.
Inför utställningen Constructing Worlds har vi köpt in nya böcker med de fotografer som är aktuella. Och du kan låna hem eller fjärrlåna både nya och äldre böcker.

Arkitekturfotografi kan vara avskalade porträtt av hus som hos Bernd och Hilla Becher i Basic Forms of Industrial Buildings. Eller skildra en tid som i Bernice Abbotts svartvita bilder från 1930-talets New York. En annan typ av dokumentation hittar du i Guy Tillims bok Avenue Patrice Lumumba, en suggestiv bildberättelse från södra Afrika där drömmen om det moderna samhället kan anas men slitits inpå bara betongen.

Välj Le Corbusier & Lucien Herve : the Architect & the Photographer - a Dialogue om du vill veta mer om vad som händer när en arkitekt och en fotograf får kontakt och hittar varandra. Till skillnad från fotografer som väljer att göra sina egna tolkningar. Ett exempel är Hélène Binet och hennes bilder av Markuskyrkan i Björkhagen i Stockholm i Composing Space : the Photographs of Hélène Binet. Detaljer av byggnaden ger en ny bild av arkitekturen i sin svärta och skärpa.

Ett svenskt exempel är På resa genom välfärden : KF:s arkitektur fotograferad av Lars-Lennart Forsberg. En bok med bilder av hus för Kooperativa förbundet tagna under sommaren 1960. Hans bidrag till bilden av det samhälle vi ofta kallar Folkhemmet. Fotografierna finns i ArkDes samlingar och boken går att beställa här. 


Det urval vi gjort just för utställningen hittar du här.