Låt dig slukas av människofällan

Människofällan 800
se fler bilder

Totalt 2 000 meter tyg och 450 arbetstimmar gick åt när Konstfackeleven Evelina Kollberg skapade den 6 meter långa och 300 kg tunga Människofällan. Nu visar hon och 19 andra prisade formgivare sina verk i utställningen Ung Svensk Form. Och ja. Publiken är välkommen att krypa igenom Människofällan.

Människofällan har framkallat allt ifrån skratt, rop, obehag, gråt, glädje och förtvivlan. Många olika personer i varierande åldrar har interagerat med verket. Den hittills äldsta som har krupit igenom den virkade tunneln är 84-årige Artipelaggrundaren Björn Jakobson och den yngsta ett år.

– Den mest minnesvärda interaktionen var när en rullstolsburen kvinna hoppade av rullstolen och krälade sig igenom. För mig handlar det om att motivera den mänskliga interaktionen och på så vis föds den individuella upplevelsen naturligt. Interaktion bjuder in människan att bli en del av verket, säger Evelina Kollberg och fortsätter:

– Idén uppstod vid en tidpunkt i mitt liv då jag hade en mörk syn på samhällsutvecklingen. Framförallt handlade det om hur jag upplever att människan om och om igen förstör naturen och indirekt sig själv. Vid tidpunkten hade jag svårt att se en positiv förändring och Människofällan blev min reaktion mot just detta.

I processen låg tyngden på det samhällskritiska – där av namnet Människofällan. Senare kom insikten att verket var ofulländat utan sitt viktigaste material: människan. När den mänskliga interaktionen adderades kom Människofällan att symbolisera något nytt. Den dystopiska skulpturen blev istället något hoppfullt.

– Det är inte längre jag som är berättaren i denna saga, det är alla som deltar. Människofällan är en mötesplats för vuxna. En lekfull, absurd situation skapar möten och samtal som inte skulle uppstått någon annanstans. Det naivistiska kontra det obehagliga. Dystopin möter optimism.

Läs mer om utställningen och de andra formgivarna »